ПРЕС – РЕЛІЗ Конкурс Станковича – 2019

З 1 по 8 квітня 2019 року в Києві розпочне роботу VІІ Міжнародний інструментальний конкурс Євгена Станковича. Засновник і організатор конкурсу – Міжнародний благодійний  фонд «ВІВАТ АРТ», Національна спілка композиторів України, Національний комітет музичної Ради/ЮНЕСКО, за підтримкою Департамента культури Київської міської державної адміністрації та сприянні Міністерства культури України.

Конкурс Станковича об‘єднує в собі 4 окремих конкурса інструментальної музики /Фортепіано, Струнних, Народних, Духових та ударних інструментів/, в кожному з яких окрема колегія журі. Учасники змагаються в номінаціях: Гра з оркестром, Солісти, Ансамблі, Оркестри в трьох вікових групах: Молодша – до 12, Середня – 13 – 18, Старша – 19 – 32 р. В Номінації “Гра з оркестром” приймає участь Державний академічний естрадно-симфонічний оркестр України.

Цього року заявки подали більше 320 солістів, 40 ансамблів, 3 оркестри з Білорусі, Канади, Киргизії, Китаю, Польщі, США. 33 міста України послали свої таланти прийняти участь в конкурсі Станковича – Білгород-Дністровський, Боярка, Бориспіль, Біла Церква, Вишневе, Володимирець, Глобине, Гомель, Дніпро, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Іршава, Київ, Кривий Ріг, Кролевець, Львів, Макарів, Миколаїв, Миронівка, Мукачево, Ніжин, Новодністровськ, Новопетрівськ, Одеса, Олександрія, Радомишль, Сєвєродонецьк, Суми, Тернопіль, Ужгород, Хмельницький, Чернігів, Черкаси.

1 та 3 квітня з 10.00 до 16.00 в Концертному залі Київської дитячої музичної школи №1 ім. Я. Степового відбудуться прослуховування 1 туру номінації “Фортепіано, Струнні та Духові з оркестром”, 7 квітня – конкурсу Струнних інструментів молодшої та середньої групи солістів.

З 2 по 6 квітня з 10.00 до 14.00 – репетиції та 2 тур конкурсу «Гра з оркестром» проходить в Концертному залі НК «Експоцентр України».

5 квітня з 9.00 до 19.00 Київський національний університет імені Тараса Шевченка в Мистецькому салоні приймає учасників конкурсу «Фортепіано – солісти» та 6 квітня з 10.00 до 18.00 учасників конкурсу «Струнні інструменти – солісти, ансамблі, оркестри».

6 квітня з 10.00 – 12.00 в Концертному залі Центру культури та мистецтв МВС України будуть звучать ансамблі та оркестри народних інструментів.

6 квітня з 10.00 до 13.00 Зал Ліцею міжнародних відносин зустрічає учасників конкурсу Ударних інструментів, з 13.00 до 19.00 – конкурс солістів на Народних інструментах, а 7 квітня з 10.00 до 20.00 – конкурс Духових інструментів в номінаціях – соліст, ансамбль, оркестр.

На протязі 8 днів змагаються інструменталісти за звання лауреатів конкурсу Станковича. Відбудеться боротьба за Гран-прі з грошовою винагородою, спецпризи: “За краще виконання твору Євгена Станковича”, “За краще виконання музики сучасного українського композитора”. Кращий інструменталіст всьго конкурсу отримає Приз Євгена Станковича – вилитий з бронзи постамент “Дотик янгола” (автор – Віктор Кравцевич). Лауреати отримають можливість виступити на престижних сценах України в 2019-2020 роках.

Нагородження переможців та концерт лауреатів відбудеться 8 квітня о 17.00 в Колонному залі ім. М. В. Лисенка Національної філармонії України.

Вхід за запрошеннями.

Для любителів інструментальної музики вхід на всі прослуховування безкоштовний.

Детальна інформація представлена ​​на сайті: vivatart.com.ua, по тел. +38 050 977 1313 та в соцмережах.

КОРОТКА  БІОГРАФІЧНА СПРАВКА.

ЄВГЕН СТАНКОВИЧ всесвітньо відомий український композитор і музичний діяч.

Народився 19 вересня 1942 р. в м. Сваляві на Закарпатті. Закінчив Ужгородське музичне училище ім. Іштвана Мартона. Композицію вивчав у Адама Солтиса у Львівській консерваторії ім. М. В. Лисенка (1961),  у Бориса Лятошинського (1965–1968) та Мирослава Скорика (1969 – 1970) у Київській державній консерваторії (Національній музичній академії України) ім. П. І. Чайковського.

Лауреат Міжнародної трибуни композиторів ЮНЕСКО. Камерна симфонія № 3 Євгена Станковича внесена до десяти кращих симфоній світу за 1985 р. Лауреат міжнародного конкурсу європейського фольклору, володар Гран-Прі фольклорного конкурсу Європейського радіо. Лауреат премій: ім. В.Вернадського, “Київ” (ім. Артемія Веделя), Всеукраїнської премії “Визнання”, театральної Премії “Київська пектораль”. Лауреат міжнародного хорового фестивалю “Золотоверхий Київ”, дипломант Тбіліського міжнародного кінофестивалю за музику до кінофільму “Ізгой”. Нагороджений орденами “Держави”, “Ярослава Мудрого” V ст., “Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ ст.”, “Дружби народів”, Золотою медаллю Національної академії мистецтв України.

ПОДРОБИЦІ.

В журі входять 31 відомих виконавців та викладачів, титулованих діячів мистецтв.

Голова журі – Євген Станкович – Герой України, академік Академії мистецтв України, лауреат Державної премії України ім. Т.Г. Шевченка, народний артист України, професор, завідувач кафедри композиції  Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського, Почесний голова Національної спілки композиторів України.

СпівголоваДмитро Остапенко – Генеральний директор Національної  філармонії України, народний артист України, професор

Ф о р т е п і а н о

Голова журі – Людмила Пруднікова – професор НМАУ ім. П.І. Чайковського

Наталія Толпиго – професор НМАУ ім. П.І. Чайковського, заслужена артистка України